Så fungerar det

 

När vi bleker tatueringar så riktar vi munstycket från lasermaksinen mot din tatuering. Det skjuts då iväg korta laserpulser som träffar tatueringspigmenetet och skapar något som kallas fotoaukustisk tryckvåg. Med rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen, så sprängs de mikroskopiska bläckpartiklarna i än mindre partiklar. Dessa bryts sedan ner av hudens makrofager (el. ätarceller - en typ av vita blodkroppar) Det nedbrytna pigmenetet forslas sedan viadre via lymfsystemet och förvinner ut ur kroppen den naturliga vägen. Det är en långsamm process som pågår i ungefär 8 veckor efter behandlingstillfället. Därför upprepar vi behandlingen med ca 6-8v mellanrum tills tatueringen bleknat bort. 

För att kunna göra en cover-up utan att behöva ta hänsyn till det tidigare motivet krävs oftast runt 3st behandlingar. För att bleka bort din tatuering helt krävs oftast 6-10 behandlingar beroende på nedanstående faktorer.

Faktorer som påverkar just din tatueringsborttagning.

Det finns en rad faktorer som påverkar både slutresultatet och hur många laserbehandlingar just du kommer att behöva göra. Dessa faktorer gör det väldigt svårt för oss att svara på hur många behandlingar just din tatuering kommer att behöva. 

- Färgen. Svart, blå och mörka färger är alltid de enklaste att ta bort medan ljusare färger kan behöva fler behandlingar. Rosa och grönt, speciellt neongröna och turkosa toner är svåra att bleka bort helt. 

- Djupet. Om du har haft otur i ditt val av tatuerare kan det vara så att denne placerat nålen för djupt i huden. Av naturliga skäl blir det då inte samma effekt av lasern som om bläcket hade suttit mer ytligt. Om en tatuerare kör för djupt kan denne även ha skadat det tredje hudlagret som består till stor del av fettceller, då blir det ärrvävnad i tatueringen som kan kännas genom att tatueringen gärna står upp lite eller känns bubblig när du stryker över området där tatueringen sitter. 

- Linjer och konturer. Tatueringar med feta linjer tar längre tid att lasra. Linjerna är dragna med en linjenål och sitter ofta djupare ner i huden än de partierna som är gjorda med en shadernål.  

- Färgfabrikat.Det finns billigare importfabrikat som oseriösa tatuerare ibland använder sig av. Dessa blandas ofta ut med metall under produktionen för att sänka produktionskostnaden och ge intensivare färger. När man laserbehandlar en tatuering som är gjord med den typen av bläck reflekteras laserljuset bort av metallen. Dessa färger är förbjudna enligt svensk färglagsstifning och används absolut inte i seriösa tatueringsstudios, men om du tatuerat dig utomlands eller hos en oseriös tatuerare är risken större. 

- Tatueringens ålder. Desto äldre din tatuering är, desto enklare kommer det vara att bleka bort den. Din tatuering måste vara läkt i minst 6 månader innan den kan laserbehandlas. 

- Genetiska anlag. Alla är vi unika och det gör att våra kroppar reagerar olika på behandlingen. De vita blodkropparnas förmåga att bryta ned de laserbehandlade bläckpartiklarna kan vara hög eller låg. 

- Lager på lager. Om den tatuering du vill lasra är en cover-up på en tatuering som inte laserbehandlats innan så finns det två lager av tatueringsbläck i huden, detta kommer innebära att det kommer behövas fler laserbehandlingar. 

- Placering.Beroende på vart tatueringen sitter så kommer det att ta olika tid att lasra bort den. En tumregel är att ju längre ifrån hjärtat en tatuering sitter, desto fler behandlingar kommer att krävas. Det har att göra med att man har sämre blodcirkulation i kroppens yttre delar som händer och fötter. 

 

Vad händer efter behandlingen?

Den omedelbara effekten på tatueringen kan se ganska dramatisk ut. Första gången blir den ofta vit och det ser som om den försvunnit helt, men detta är bara tillfälligt. Vattnet i vävnaden förångas och samlas precis under huden vilket skapar en helt vit yta. Vattnet försvinner efter ca en halvtimme och då framträder tatueringen igen. Vid efterkommande behandlingar kommer pigmenetet redan att ha sönderfördelats och den omedelbara effekten med vita blåsor blir mindre påtaglig vid varje behandling.
Nästan direkt under behandling blir det en rodnad på huden, den brukar dock försvinna ganska snabbt efter ett par tre dagar. Ett fåtal kunder kan få skorpbildning och små blåsor på tatueringen under den första veckan, men det är som regel väldigt lite och försvinner efter max två veckor.
Mycket viktigt är att komma ihåg att det är totalt förbjudet att pilla sönder och ta bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisken, dels för risken att det då kan bli ärrbildning.

 

Slutresultat

I de flesta fall försvinner tatueringen helt, och huden ser precis ut som innan du tatuerade dig. Hos ett fåtal kan det däremot finnas svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen. Tyvärr kan vi inte svara exakt på hur din tatuering kommer att se ut efter behandlingarna och hur många behandlingar som kommer att krävas eftersom alla människor är olika och således reagerar olika på laserbehandlingen. På samma sätt är också alla tatueringar olika beroende på vem som har tatuerat dig, vilken färg han/hon har använt och vilket fabrikat den färgen hade. Rent allmänt så kan vi dock säga att det blir bäst resultat på äldre tatueringar som är svarta eller i black and gray. Med den typen av laser som vi använder brukar resultatet bli mycket bra, och efterlämnar inga ärr. Däremot kan ärr som redan finns i huden från när man gjorde tatueringen ibland bli synliga när tatueringen blekts bort.